Karl Manfred Rennertz (Tyskland): Moving woods

Karl Manfred Rennertz

8 september - 25 september 2005

Den tyske bildhuggaren Karl Manfred Rennertz från Baden-Baden har kommit till Borås med motorsåg och yxa för att göra en utställning av svenska träd som den senaste stormen fällt.

Med kraftfulla tag arbetar han snabbt fram sina skulpturer. Spåren från motorsågen och de skarpa huggen från yxan låter han vara vara synliga. Han vill visa arbetsprocessen och den råa karaktären i matrialet, detta är ett viktigt uttryck för konstnären. Skulpturerna är målad med oblandad färg men för att arbete fram svärtan i sina figurer, huvuden eller reliefer använder han eld. Med en gaslåga blir färgpigmentet inbränt i det färska virket.

På vernissagekvällen den 8 sept visade Karl Manfred en eldskulptur på vattnet utanför galleriet. Konstnärern  lät en egen, av färskt virke tillverkad farkost flyta över vattnet. Eld är fångad i denna behållare och kommer liksom sväva över ytan. Eld och vatten två starka element samverkar i denna performance.
Rennertz f.1952 är känd för sina expressiva färgbeständiga skulpturer och tillhörde på 80-talet gruppen ”Neuen Wilden” eller Neo Expressiven, de som på den tiden återupptäckte det figurativa.

Karl Manfred Rennertz är professor i bildhuggeri vid högskolan Detmold, och som bildhuggare internationellt känd. Sin utställningsserie ”Moving Woods” har de senaste åren visats i flertalet museer i Tyskland, Frankrike, Litauen,Lettland och nu på Ålgården i Borås.

Karl Manfred Rennertz (Tyskland): Moving woods