Derek Besant (Kanada): Body of water

derek-besant-1

10 oktober - 26 oktober 2008

BODY OF WATER / statement by Derek Michael Besant

Jag har alltid varit fascinerad av det faktum att våra kroppar består av ända upp till 98 %  vatten… därför har vi intuitiva men oförklarliga reaktioner och relationer till vattnet som ett element.

Våra tårar har samma salthalt som oceaner och hav. Uttorkning eller bevarandet av vatten har effekter för vår fysiska överlevnad. Vatten har en stor dragningskraft på oss samtidigt som det till viss del verkar skrämmande. Jag beslöt mig för att utforska ämnet genom att sänka ner flera kroppar i vatten. En del flöt, en del sjönk och andra verkade lösas upp eller blev skarpa i konturerna beroende på hur ljuset föll. Varje person blev påverkad av vattenförhållandena och visade det känslomässigt i form av lugn, bekymrad, tankspridd eller koncentrerad.

Jag fotograferade mina motiv under många olika slags vattenupplevelser, från duschar, badkar och simbassänger till sjöar, oceaner och floder. Några av tillfällena var lugna och relativt direkta vid fotograferingen; medan andra tillfällen var svåra, farliga och obekväma scenarion att försätta sig i. Men jag lyckades samla ihop tillräckligt med fotomaterial under flera års tid för att kunna bygga upp ett arkiv att arbeta vidare ifrån. Under flera år blev de sedan liggande innan jag tittade på dem igen och började bearbeta dem.

Med avståndet som tiden ger.

Bilderna är rekonstruerade av flera olika fotografier från varje motiv.  Jag komplicerade den färdiga bilden genom att införa ett numeriskt vrakgods som flyter som ett visuellt fragment jämte varje person. Dessa nummer kommer från en annan arkivsamling i min ateljé; makuleringsstämplar, datumstämplar och postkoder som tagits från omslagen på post jag fått. Dessa störande teckensystem blir som kriterier från min egen tid och mitt eget liv, integrerade i de upplösta porträtten.

Trots att jag är traditionellt skolad som konstnär arbetar jag mer och mer med avancerad teknologi för att uppnå de verk jag gör för museiutställningar. Dessa speciella arbeten är utskrifter på textil, flaggdukar som hänger i magnetramar som flytande slöjor. De rör sig sakta i vinden, och ger därigenom ytterligare en anspelning på hur vattenytan ständigt förändras.

Ljudspåret som hör till utställningen är ett samarbete med kompositören Paul Connolly. Jag har samlat ljud från en kanadensisk bergssjö och från vattnet under flera broar i Venedig. Rösten tillhör Isobella Couperthwaite Kreizel som läser olika definitioner på ordet ”vatten” ur Oxford Dictionary. Mixade och sammansatta bildas så en spöklik följeslagare till bilderna som bekräftar faran som alltid lurar i lugna vatten.

Arbeten från utställningen har visats på Metropolitan Museum of Photography i Tokyo, Japan 2005 ; och Siggraph Conference on Computer Imaging + Interactive Technologies i Los Angeles, USA, 2004.

Body Of Water har också visats på The Contemporary Visual Art Centre Vestjylland i Bøvlingbjerg Danmark och Vyhod Cultural Media-Centre i Petrozavodsk, Ryssland 2006. 2007 visades utställningen på Akademija Art + Research Centre Belgrade, Serbia / Marko Gregoric Cultural Center i Petrovac och Podgorica Cultural Center, Montenegro / The City Art Museum Skopje, Macedonia / Zavinjni Musej i Hercig-Novi. Och 2008 är det Ålgårdens tur.

www.derekbesant.com

Derek Besant (Kanada): Body of water