Roland Borén: skulptur

Boren-web

5 september - 21 september 2008

 

Roland Borén är född i Stockholm, 1956. Han studerade skulptur på Idun Lovéns Konstskola, Stockholm (1981 – 83), studerade skulptur på Valands Konsthögskola i Göteborg (1983 – 88) och Fri Konst och Nya Media på Valands Konsthögskola i Göteborg (1997 – 98). Han har ett flertal separatutställningar i Sverige och har också haft utställningar i Los Angeles, Berlin och nu i Miasino, Italien under våren 2008. Borén har även haft utställningar i Borås, Galleri Du Nord och Flamenska Galleriet.

Arbetar både i mindre och monumental skala. Roland Borén kombinerar konstruktuvistiska former med element av precisa ingengörstekniska strukturer av trä, metall och andra material.

Signifikant för Boréns skulpturer är dom tiltade kuber som formar kompositioner i ett parallellt perspektiv. Detta fungerar så att betraktaren tycks se skulpturen lite ovanifrån, detta skapar en optisk illusion, som förvillar betraktaren. Ibland tycks detta speciella perspektiv förvränga seendet och du blir yr. Anledningen till detta fenomen, är att det inlärda centralperspektivet, som vi är vanda vid, slås ut och ersätts med parallellperspektivet, där alla linjer löper parallellt till varandra. Borén´s skulpturer tolkas då ofta både som tvådimensionella och tredimensionella former.

Alla kompositionerna är byggda av moduler i form av snedställda kuber, där den minsta modulen bestämmer skalan på de största formerna och alla former delar samma vinkel. Kubformerna byggs ofta samman till föreställande kompositioner som tex stolar, byggnader, stegar, vingar och trappor som ofta innehar starka symboliska värden.

Hans skulpturer är ofta inspirerade av konstnärer som Kasimir Malevich, Piero della Francesca och den italienska arkitekten Antonio Saint Elia. Borén är också intresserad av den tidiga industriella arkitekturen och strukturer som är väl byggda med utmärkt form.

Borén fick Baertlingstipendiet 1985 och Edstrandska stipendiet 1992. Han bor och arbetar i Göteborg.

 

Roland Borén

www.rolandboren.com

Roland Borén: skulptur