Ett eget rum / Teater Nu

Sökes: Ett eget rum

 

Scenkonstkompaniet Teater Nu söker efter det egna rummet på Ålgården – konstnärernas verkstäder och galleri i Borås, ett kulturhistoriskt och naturskönt reservat precis vid Viskan. Platsen har övertagits av det konstnärliga skapandet. Byggnader som tidigare hade en annan funktion agerar nu fristad och samlingspunkt för konstnärers undersökningar, irrgångar och experiment. Vad betyder platsen för den enskilda skaparen, och hur påverkar detta kreativa andningshål staden i stort?

Föreställningen Ett eget rum // Apartment, som blandar teater, dans och performance, är inspirerad av Virginia Woolfs bok Ett eget rum från 1929. Manusförfattarna Matilda Klamas och Erika Lindahl, båda födda i en generation som uppmanats att ge utlopp för sin inneboende unika potential, har låtit Woolfs tankar möta egna erfarenheter och frågor kring skapandet, självförverkligandet och överflödets påverkan.

Vi får här följa den aspirerande författaren som utför en balansakt mellan vardagens rutiner och skapandets svindlande irrfärder, och den sökande heminredaren som längtar efter ett eget rum, med en dörr att stänga och en annan ut i skogen, för att kunna gå vilse ifred.

“Idag har ju många av oss blivit förpassade till de egna, fysiska, rummen. Men vad har hänt med det egna, inre, rummet? Vilka utrymmen för fri tanke och fritt skapande finns idag?” – Matilda Klamas, regissör

Inför arbetet med föreställningen har gruppen arrangerat digitala bokcirklar där deltagare från Sjuhärad tillsammans diskuterat skapandets förutsättningar. Platsen påverkar också föreställningen, då den lokala historien sipprar in i verket. Bland annat Roland Kempe, som på 1960-talet hade sin konstsamling på Ålgården, och hans arbete med att samla och bevara, att föra vidare idéer till framtiden, att låta konsten fortsätta att förbrylla fler generationer.

Föreställningen ges som en del av Borås 400 års-jubileum.

ETT EGET RUM // APARTMENT

Ett scenkonstverk av Teater Nu

Spelas på Ålgården 29 & 30 juni, 19.00

Föreställningen spelas även på Rydals museum i Rydal, 11 & 12 juni och på VÄRT i Göteborg 28-29 augusti och 3-5 september.

Byggd på texter av: Matilda Klamas och Erika Lindahl
Regi: Matilda Klamas
Medverkande: Lina Ljungqvist, Emelié Sterner och Tanja Andersson
Dramaturg: Erika Lindahl
Ljusdesign: Stina Jensen
Producent: Sara Östebro
Affischbild: John Salquist

Föreställningen görs med stöd av Västra Götalandsregionen, Kulturrådet, Göteborgs stad, Längmanska kulturfonden och Sensus. Stort tack till Ålgården för inbjudan!

Ett eget rum / Teater Nu