Diana Michener (USA): autoportraits

Diana Michener-1

7 september - 22 september 2002

Diana Michener  bor och är verksam i New York som fotograf. Hon visade sina bilder senast på Maison Européenne de la Photographie i Paris 2001 ochåterkommer nu till Europa och Ålgården, konstnärernas galleri i Borås. Denna gången med en fotoserien Autoportraits innehållande 33 bilder.

I serien Autoportraits från 1994, har Diana Michener sökt finna den lilla bit av verkligheten som uppträder för var människa, i det ögonblick hon vaknar upp till en ny dag. Sömnen är så overklig och uppvaknandet är en skönhet.

På våren 1994 beslöt sig Diana för att studera uppvaknandet.  Med en bild var dag, i det ögonblick hon vaknar, ville hon se den bild av sig själv som man vanligtvis inte får se. Det är ju först när man står i badrummet som man upplever sig som vaken. Diana har helt enkelt lagt sin kamera färdig att fotografera innan hon gått till sängs och för att genast kunna ta sitt morgonporträtt innan hon riktigt vaknat. I sömnens dvala förändras människans ansikte och svullnar något och ansiktsmusklerna sjunker samman vilket vi alla känner igen från morgonspegeln, men man får nästan aldrig se sig själv i det ögonblick man vaknar. Diana söker den del av verkligheten som finns innan medvetandet har börjat verka.

Diana valde att ta endast en bild per dag och framkallade inte filmen förrän hon kände sig färdig med projektet. Resultatet blev den serie med 33 porträtt av en nyvaken kvinna som visas på Ålgården, konstnärernas galleri under tiden 7 september till 22 september.

Björn Bredström

 

Diana Michener-2

Diana Michener (USA): autoportraits