Ida Koitila: Silent speakers

Ida-Koitila

11 - 27 januari 2013

Inramade av ljusa lister i trä, hänger vita rektangulära pappersark sida vid sida. Till en början syns bara en vit, stum yta. Så sakteliga urskiljer vi något bekant i den plana, till synes enfärgade kvadraten. En bokstav, en form. En ovälkommen bit färg mitt i det vita. Den mjuka pappersmassan tycks vara förvandlad till en bit pressad betong. En grå fyrkant med felplacerade stavelser i. Ett misslyckat meddelande, där bokstäver kramats sönder och smetats ut till en provisorisk bild.

I verket Hundratals brev finns det bara rester kvar av det ursprungliga materialet. Den röda tråd som band verket till dess historia har därmed gått förlorad.
Den röda tråden leder oss dagligen genom otaliga sammanhang. Hänger man inte med i alla utdragna resonemang står man lätt tomhänt i slutändan.
I utställningen Silent Speakers på Galleri Ålgården är den röda tråden utbytt mot en trasslig släkting som är ännu svårare att följa hela vägen ut. Men som kompensation banar den sig genom en färgrik och upplyst terräng där den orädde kan njuta av landskapet. Den röda trådens domäner är alltjämt den mörka labyrint ur vilken Kung Thesesus lyckades undkomma Minotaurusen med dess hjälp. Men trots att den räddade hans liv, tvingades han ändå stappla genom mörkret.

Genom att kombinera objekt och föra samman olika material skapar Ida Koitila nya kreativa sammanhang. Helheter där material och koncept lånar från varandra för att gemensamt berätta en historia som pendlar mellan det vardagliga och exeptionella. Mellan det privata och allmänna, det lilla och det stora.

Ida Koitila är född i Borås och är utexaminerades från Bildkonstakademin i Helsingfors 2011. För tillfället är hon bosatt och arbetar i Berlin.

Ida Koitila har 2012 tilldelats Borås Stads kulturstipendium och Borås Tidnings kulturstipendium, vilka båda delades ut under vernissagen. Utställningen invigdes av Bengt Wahlgren.

 www.idakoitila.com

Utställningen genomförs med stöd från

logga-2

 

 

norden

 

Ida Koitila: Silent speakers